Start je podcast in 4 stappen!

Starten met een podcast is poepsimpel. In tegenstelling tot wat professionals misschien beweren hoeft het maken van een podcast niet duur te zijn, en in veel gevallen (zoals de mijne) is het zelfs volledig gratis (eigen tijd en energie niet meegerekend).

In dit artikel leg ik je graag uit hoe je een Anchor podcast kan maken, en die zonder veel moeite op Spotify kunt zetten. Let’s go!

Stap 1: kies een thema

Misschien zeer voor de hand liggend, maar toch moet je er even goed over na denken. Het thema van je podcast moet duidelijk afgebakend zijn, maar genoeg ruimte laten voor een reeks aan diverse afleveringen die bij dit thema passen. Lijst desnoods een 20-tal ideeën op voordat je jouw thema of naam vastlegt. Als dat zonder problemen gaat, zit je goed.

Stap 2: kies een intro

Bij de intro schrijf je een korte tekst uit (deel 1) en je zet er een leuk melodietje onder (deel 2). De tekst kan bijvoorbeeld iets zijn van “Hallo, ik ben Christel en ik help kleine ondernemers met het opzetten van kick-ass marketing door middel van pakkende teksten”. Hanteer altijd het format: Ik help X met Y door middel van Z. Deze intro zet je (vanzelfsprekend) altijd vooraan in je podcast, eventueel met een korte uitleg ervoor om uit te leggen waar de podcast die keer over zal gaan.

Google naar gratis muziek samples. Toffe tunes kun je vinden op Pixabay of Podcastinsights.

Stap 3: mix it baby!

Je bent hoogstwaarschijnlijk geen professionele producer, dus dit vergt even wat extra energie. Maar wees gerust, als je er eenmaal mee weg bent, gaat het (bijna) vanzelf. Download Garageband voor Windows of Mac hier, en je kan editen als een ware pro binnen no time!

Stap 4: kies een hostingwebsite

Het is niet mogelijk om je podcast direct te publiceren op Spotify of een andere streamingsservice. Hiervoor dien je gebruik te maken van een hostingwebsite. Deze site werkt als een soort tussenstap en je kan er je podcast ook nog bewerken. Ik zelf gebruik hiervoor Anchor, en ben super tevreden!

Voila, c’est ça! Op deze manier kun je op 1 dag je podcast bedenken en live zetten. Stuur je me een link naar je eerste aflevering? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...