Hoe maak je een contentplan (in 5 simpele stappen)?

Content is king, maar dat betekent nog niet dat jij een perfecte rol in de content hofhouding inneemt. Geen zorgen! Na het lezen van dit artikel verklaar jij jezelf een ware prinses (of prins) als het aankomt op content marketing. Dus lees vooral even verder.

Is dat te plannen dan?

Als je al die dansende, zingende en perfect getimede quotes op je socials ziet passeren denk je misschien dat dit allemaal spontaan is. Vaak is dat zo, maar heel vaak ook niet. Het lanceren van sterke content kan (en moet!) namelijk perfect worden gepland, mits je aan een beetje voorbereiding doet. Je vraagt je daarnaast misschien wel af hoe je marketing specifiek kan toepassen op jouw bedrijf. Kan dat wel, als je oorbellen verkoopt (bijvoorbeeld)? Hoe doe je aan effectief content management, zonder teveel tijd te verliezen maar wel met een groots resultaat?

Spoiler alert: nee, daar heb je geen duur of uitgebreid content management systeem voor nodig!

Jouw persoonlijke contentstrategie

Stap 1: je doelgroep

Voor wie ga je content publiceren? Iedereen die interesse heeft in oorbellen? Of alleen mensen die interesse hebben in handgemaakte oorbellen? Maak je content voor iedereen die interesse heeft in handgemaakte oorbellen, of enkel in handgemaakte oorbellen in bepaalde kleuren en door jou gemaakt? Er is hier geen goed of fout, maar over het algemeen is het wel zo dat hoe duidelijk jij je klant aanspreekt over iets dat hen boeit, triggert of aanzet tot actie, hoe meer resultaat je boekt (ook op lange termijn). Lees mijn andere artikel om te zien waar je rekening mee moet houden met het uitwerken van je ideale klant.

Stap 2: bepaal het doel

Als je jouw hebt uitgewerkt, is het bepalen van een doel ook makkelijker. Jouw doel hangt namelijk samen met de problemen van je klant die je hebt omschreven. Dit kan zo makkelijk zijn als dat jouw klant moeite heeft met het vinden van mooie handgemaakte oorbellen (in een bepaalde kleur, in een bepaalde regio). Wat jouw doel kan zijn tijdens het maken van content, is dat je jouw toekomstige klant betrekt in het maken van de oorbellen zodat je vertrouwen creëert, informeert of entertained. Al hangt jouw algemene doel af van jouw contentpilaren die je voor jouw marketing uitwerkt, maar dat is weer voer voor een andere keer. Bovendien kunnen de doelen per stuk content verschillen. Voorbeeld: een blog kan vooral informeren, terwijl sociale media kan entertainen.

Stap 3: wat publiceer je?

Content is niet alleen datgene je op sociale media zet. Onder content verstaan we alle copy die jij gebruikt voor je marketing. Daaronder valt dus ook de copy op je website, e-mails, blogs, brochures enz.

Link jouw doelen aan concrete content. Eén doel kan gelinkt worden aan verschillende soorten content (zoals ik ook hierboven reeds aanhaalde). Wil je klanten informeren over een bepaalde actie? Dan kun je besluiten om naast een enthousiaste e-mail, ook een social media post te maken. Is er iemand te gast? Ga dan samen live of neem een podcast op. De opties zijn (bijna) eindeloos en je kan er enorm creatief mee omspringen. Iets wat ik persoonlijk erg leuk vind!

Stap 4: waar publiceer je?

Denk na over hoe je content het best toepast op welk kanaal. Een foto plaatsen op een podcast is welicht niet de beste keuze. Waar zijn kanalen sterk in? Instagram is erg visueel, Facebook weer niet. Een podcast gaat vanzelfsprekend over audio. Get it?

Houd hier ook zeker rekening met de kanalen die jouw klant gebruikt. Je kan geweldige informatie delen op Instagram, maar als jouw klant er niet op te vinden is, blijft alle inzet zonder (veel) resultaat.

Stap 5: bepaal de timing

Nu je duidelijk hebt voor wie, wat, waar en waarom je publiceert, ga je alle content inplannen. Zijn er bepaalde thema- of feestdagen waar je rekening mee moet houden? Heb je zelf een lanceerdatum gepland?

Zorg ook voor structuur en een vanzelfsprekende volgorde in de publicatie van jouw content. Begin met een trigger (of triggers) en eindig met een volledige uiteenzetting van jouw verhaal. Dit kan de bekendmaking zijn van een nieuw traject, een nieuw product, of een informatieve podcast.

Niet vergeten….

  1. Maak gebruik van een contentcluster en bouw linken (hier is Google gek op!)
  2. Check, check, dubbelcheck (fouten zijn niet zo mooi)
  3. Vergeet geen CTA (call to action)!
  4. Houd het simpel
  5. Schrijf het uit! (zeker als je meer visueel ingesteld bent)

Meer lezen?

Blader dan eens door mijn andere blogs. Je leert er meer over jouw ideale klant, SEO en wat een copywriter doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...