5 redenen waarom het bepalen van jouw ideale klant zo belangrijk is

Er zijn tal van artikels online te vinden die je tot in detail uitleggen hoe jij erachter komt wie je ideale klant is. In enkele simpele stappen kun je er al voor zorgen dat je (ongeveer) weet wie je klant is, waar je hem of haar kunt vinden en met welke problemen deze klant te maken krijgt. Het ene marketingbureau is nog hulpvaardiger dan het andere, en allemaal laten ze hun professionele kijk erop schijnen. Maar leggen ze je eigenlijk wel uit waarom dat zo belangrijk is, het hebben van een ideale klant?

Maar eerst….

Wat is dan een ideale klant?

Een ideale klant is een fictief persoon (ook wel een klantenpersona genoemd) die de klanten vertegenwoordigd waarvoor jij je producten of services aanbiedt. Dit profiel, dat jij straks gaat uitwerken, is als het ware een gemiddelde van deze groep. Met dit in gedachte, focussen we ons op andere consumenten die een gelijkaardig koopgedrag aannemen.

Zo’n profiel is niet allesomvattend of bindend, maar wel SUPER handig, omdat het je altijd de handvaten geeft voor jouw marketingstrategie. Ik zal je uitleggen waarom.

“Eentje is geentje”

Ken je dat spreekwoord? “Eentje is geentje”. Het gaat in die context vaak over drank, maar daar wil ik het nu niet over hebben. Ik wil het wel hebben over de gedachte erachter. Want als je ‘zomaar’ iets doet, kun je beter niks doen. Iets doen, schrijven of roepen en hopen dat er wel ergens een klant onder een steen vandaan komt kruipen, heeft (vanzelfsprekend) niet al te veel succes. Ga eens in jouw consumentenschoenen staan. Wanneer voel jij je aangesproken? Als iemand (de verkoper) het heeft over een probleem dat jou maar al te herkenbaar in de oren klinkt (en je zowat slapeloze nachten bezorgd), niet? Je bent dan waarschijnlijk verrast over hoe goed deze persoon weet waar jij van wakker ligt, maar dit is simpel te verklaren. Door middel van het klantenpersona heeft deze persoon (ja, die verkoper) namelijk heel duidelijk voor ogen hoe zijn of haar product jouw probleem gaat oplossen.

Moraal van het verhaal?

  1. Focus op één specifieke klant, anders voelt niemand zich aangesproken.
  2. Vertrek vanuit het probleem/het gemis van de klant.
  3. Door het uitwerken van een persona, kun je gerichte marketingstrategieën toepassen (je weet immers waar jouw klant zich met de grootste waarschijnlijkheid zal bevinden).
  4. Door het uitwerken van een ideale klanten profiel kun je bezwaren voor zijn en weerleggen.
  5. Doordat je onderzoek deed naar de overtuigingen van jouw klant weet je als het goed is hoe je wel, en hoe best niet moet communiceren met je klant (denk dan bijvoorbeeld aan taalgebruik).

Voorbeelden

Ben je benieuwd hoe zo’n profiel eruit ziet, voordat je er zelf mee aan de slag gaat? Je kan het zo ‘fancy’ maken als je zelf wilt, maar uiteindelijk draait het om de inhoud, en niet de mooie kleurtjes die het ontwerp heeft. Goed om in je achterhoofd te houden.

Bekijk hier een aantal voorbeelden. Succces!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...