Wat doet een copywriter?

Een copywriter is iemand die, niet zoals een tekstschrijver, op een commerciële wijze teksten boeiend maakt voor het doelpubliek zijn/haar klant of natuurlijk zichzelf. Maar wat doet een copywriter nu precies?

Wat voor soorten copywriters zijn er en wat doen ze?

Wat een copywriter doet is deels afhankelijk van zijn opdrachtgever. Een freelance copywriter kan voor één vaste klant werken, maar kan ook een veelvoud een opdrachten op zich nemen. Bovendien kan de inhoud van deze content sterk verschillen. Er zijn copywriters die zijn bezig houden met affiliate marketing, content marketing, webcopy, social media, blogs en meer.

Copywriters die vast in dienst zijn werken vanzelfsprekend voor slechts één bedrijf (al zijn uitzonderingen mogelijk) en houden zich in dat bedrijf vaak bezig met alles rond communicatie en content. In dat geval kan men denken aan het up to date houden van de nieuwsbrief, een klantenreis (ook wel customer journey) ontwikkelen of het ontwerpen en schrijven van brochures. Hiervoor werkt de copywriter al dan niet samen met anderen.

Wat is copy?

Copy is een mooi woord voor tekst. Tekst bestaat er in alle vormen en maten en is afhankelijk van het doel en de doelgroep. Hier beneden overlopen we enkele verschillende soorten copy.

Maar eerst nog even dit…

Wat is het verschil tussen copy en content?

Het verschil tussen copy en content is heel simpel. Copy omvat enkel tekst, terwijl content ook alle andere soorten media bevat die kunnen gepubliceerd.

Voorbeelden van teksten die copywriters schrijven

 • Websiteteksten (ook wel webcopy genoemd)
  Copywriters schrijven webteksten die aantrekken en verkopen. Grappige, leuke of hele mooie teksten? Samen met een copywriter bepaal je waar jouw tekst over gaat.
 • Brochures en folders
  Voordat je jouw brochures kan laten drukken laat je ze best even ‘scannen’ door een copywriter. Deze let op grammatica, zinsbouw en de algemene ‘feel’ van je tekst.
 • CTA’s, slagzinnen en slogans
  De call to action knop (koop nu! of bestel ‘em vandaag!), een stoere slagzin of een lekker lopende slogan. Jouw copywriter is ervoor verantwoordelijk.
 • Nieuwsbrieven
  Er zijn tal van voorbeeld nieuwsbrieven te vinden online. Met programma’s als Mailchimp of Mailblue kun je bijna moeiteloos zelf aan de slag met het versturen van een nieuwsbrief. Toch wat extra ondersteuning nodig? Laat je adviseren door een copywriter.
 • E-mails (ook wel e-mailmarketing genoemd)
  Mailchimp, Mailblue en andere software laat jou toe makkelijk te experimenteren met e-mailmarketing. De voordelen van e-mailmarketing zijn enorm, vandaar dat alle grote spelers hier vol op in zetten. Bovendien vallen de kosten van e-mailmarketing heel erg mee. Een copywriter geeft je bovendien juist die extra dynamiek die je in je e-mailmarketing kan gebruiken.
 • Social Media tekst (of social media copy)
  Wil je boosten met je bedrijf dan zorg je best voor een social media strategie. Buiten dat sociale media ideaal is om marketinggewijs te gebruiken blijft het oprecht de beste manier om authentiek contact met je publiek te maken. Een copywriter adviseert je over het taalgebruik, let op CTA’s en schrijft korte en pakkende teksten zodat je binnen no-time een hoop klanten binnen haalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...